nav
archief 1990 - 2015
Café Dansant - theatercursus

Café Dansant - theatercursus

1999

Café Dansant is de voorstelling waaraan de cursisten van de theatercursus hebben gewerkt. De voorstelling is geïnspireerd door de film Le Bal van de Italiaanse regisseur Ettore Scola. In deze film wordt geen woord gesproken en geen gebaar gemaakt. De acteurs drukken alles uit in lichaamstaal.

Info

Het doel van de theatercursus is om doven enthousiast te maken voor theater, zodat zij zelf voorstellingen gaan bezoeken of zelf theater gaan maken.
In het eerste deel van de cursus krijgen de cursisten les in toneelspel, dans, kleding, grime, licht en decor. In het tweede deel van de cursus werken ze toe naar een voorstelling, Café Dansant. In de periode november 1998 tot en met mei 1999 vinden in het weekend acht bijeenkomsten plaats. De cursisten doen allen een stage van drie dagdelen: script schrijven, decor, kleding, licht of grafische vormgeving.

De voorstelling duurt 45 minuten, wordt viermaal opgevoerd en is bezocht door 300 mensen.

In Nederland is er nog geen opleiding voor dove acteurs zoals in de Verenigde Staten. Vandaar dat Handtheater een aantal malen een theatercursus heeft georganiseerd.
In de Verenigde Staten heeft Gallaudet University, de enige universiteit voor doven ter wereld, een professionele theateropleiding. Studenten kunnen zich specialiseren in acteren, regie, decor en licht, kostuums en theatermanagement. Speciale aandacht wordt ook gegeven aan Sign Language Translation (vertalen naar gebarentaal) en Visual Gestural Communication (theatrale gebaren).
De opleiding heeft de acteurs geleverd voor het National Theatre of the Deaf, maar ook voor de speelfilm Kinderen van een Mindere God' bijvoorbeeld, die de dove actrice Marlee Matlin een Oscar opleverde voor haar rol van Sarah.

Medewerkers

docenten Jean Couprie, John van Gelder, Mieke Julien, Jacques Kriek, John Neufeld, Hilde Salverda spel Joep Backhuijs, Jean Couprie, Dick Kerkhoven, Hanneke Landwehr, Eduard Leuw, Willem Lunenburg, Giselle Meyer, Afry Ooteman, Jacqueline Rensen, Perwin Schol, Henk Winter

Downloads