nav
archief 1990 - 2015
Guyot Yo!

Guyot Yo!

2004, 2005

Guyot, yo! is een veelzijdig en intensief totaaltheaterproject voor alle honderd leerlingen van de Guyot School voor Voortgezet Speciaal Onderwijs aan Doven. De leerlingen volgen tien workshops en doen allen mee aan een voorstelling van anderhalf uur voor een publiek van 450 mensen in de Oosterpoort in Groningen. Guyot Yo! is een samenwerkingsproject van Handtheater met de Guyot School ter gelegenheid van de 250e geboortedag van Henri Daniel Guyot, de stichter van het doveninstituut in Groningen.

Info

Guyot, yo! is een totaaltheaterproject voor de leerlingen van de Guyot School voor Voortgezet Speciaal Onderwijs aan Doven. Guyot, yo! vindt plaats op 12 en 13 oktober, en op 18, 19, 22 en 23 november 2004. 
Alle leerlingen volgen op die dagen zes workshop: Nederlandse Gebarentaal, drama, dans en beweging, grime, kleding en theateraffiches maken. Zestien leerlingen spelen samen met drie volwassen dove acteurs de voorstelling Guyot, yo!. In het voorprogramma en aan het einde van de voorstelling zijn ook de andere leerlingen te bewonderen. Zij richten tevens in het theater de tentoonstelling van affiches, gedichten en foto's in, maken de omslagen van de programmaboekjes en beschilderen de spandoeken die in de voorstelling voorkomen
De meeste workshopbegeleiders zijn doof. Twee van hen, van de dansgroep Rathskellar, zijn afkomstig uit de Verenigde Staten. Zij geven de workshop Dans en Beweging. Een van de workshopbegeleiders, Levent Beskardes, komt uit Frankrijk. Hij geeft de workshop Drama.
Op 23 november is de presentatie van het theaterproject in de Oosterpoort in Groningen voor een publiek van 450 mensen. Na een voorprogramma van ruim een half uur, waarin leerlingen in groepjes de resultaten van de workshop ‘voorprogramma’ laten zien, volgt een toneelstuk van ongeveer vijftig minuten. Het toneelstuk gaat over een denkbeeldige ontmoeting tussen Henri Daniel Guyot en Pierre Desloges, en de leerlingen. Heden en verleden spiegelen zich aan elkaar. In die ontmoeting ontdekken zij de overeenkomsten en de verschillen. 
De tekst is ontleend aan de geschriften van Henri Daniel Guyot en Pierre Desloges, en aan interviews met de leerlingen. In de voorstelling zijn tevens historische en actuele beelden verwerkt. De theatertekst is - naast ander materiaal - te downloaden.

Medewerkers

Workshopprogramma

concept Mieke Julien projectcoördinatie Teja Vossen (Handtheater), Remco Aaten en Annemieke van Kampen (Guyot School voor VSO aan Doven) grafische vormgeving Hilde Salverda (Handtheater) portretten leerlingen John van Gelder video-impressie Tim de Graaf (Handtheater) begeleiders workshops Jean Couprie, Daan Frumau, John van Gelder, Bart Koolen, Elly Meijer, Hilde Salverda, Syll Schaap, Teja Vossen, Roos Wattel (Handtheater). Henk Betten, Annemieke van Kampen, Wendy van Mansvelt, Lotte Nouwen (Guyot voor VSO). En ten slotte: Levent Beşkardeş (Parijs, Frankrijk) en Rathskellar (Verenigde Staten) begeleiders voorprogramma Wendy van Mansvelt, Lotte Nouwen, Dirk-Jan Reitsma

Toneelstuk

interviews leerlingen John van Gelder, Mieke Julien script en regie Mieke Julien begeleiding dans Lot Julien spel leerlingen VSO, Jean Couprie, Daan Frumau, John van Gelder Techniek Albert Lantink, John Neufeld, Syll Schaap, Arthur van Straelen montage Tim de Graaf

Het theaterproject Guyot, yo! is financieel mogelijk gemaakt door een gift van Steun Stichting KEGG, Stichting H.S. Kamminga Fonds, Stichting Fonds voor het Dove en Slechthorende Kind en Handtheater.

Multimedia

Guyot Yo! - Fotoalbum ElfjesGuyot Yo! - Fotoalbum foto's 2004-10-14Guyot Yo! - Fotoalbum historische foto'sGuyot Yo! - Foto portretschilderij HD GuyotDownloads