nav
archief 1990 - 2015
Kindermiddag - Breakdance

Kindermiddag - Breakdance

2007

Vanuit de Vereniging Ouders Dove en Slechthorende Kinderen Amsterdam (VODSKA) komt het verzoek om een workshop Breakdance te organiseren voor dove kinderen van de bovenbouw van de basisschool en de onderbouw van de middelbare school.

Info

De kinderen zijn afkomstig van verschillende scholen voor doven in Amsterdam, Zoetermeer en Groningen.

Waarom een workshop breakdance?

- Het is populair onder dove jongeren.

- Breakdance wordt niet aangeboden op school.

- De lessen en/clubs voor horende kinderen zijn voor deze kinderen vaak niet haalbaar, vanwege de lange reistijd naar school en vanwege de taal.

- Ali kan bovendien fungeren als rolmodel voor de dove kinderen.

Wat is het doel van de workshop?

Het doel van de workshop is:

- de kinderen enkele breakdance bewegingen leren

- de kinderen laten ervaren hoe het is om mee te doen aan een show die er professioneel uitziet.

Wat is de inhoud van de workshop?

Geen van de kinderen heeft veel ervaring met breakdance, maar al snel blijkt dat hun basismotoriek voldoende is om mee aan de slag te gaan. Bovendien is iedereen erg gemotiveerd en dus bereid om gedisciplineerd te werken. Ali bouwt de dans stapsgewijs op en herhaalt veel, zodat de kinderen de choreografie zonder al te veel moeite kunnen instuderen. Regelmatig wordt een extra pauze ingelast, waar de dorstige kelen worden gelest met kannen limonade. En dan is het grote moment daar: de presentatie voor de ouders.

De voorstelling bestaat uit twee delen. In het eerste deel voeren de kinderen mét Ali unisolo een choreografie uit. Alle kinderen doen enthousiast mee en de choreografie ziet er goed uit. Ze maken dezelfde ‘coole’ passen, precies gelijk, en nemen dezelfde ‘coole’ houdingen aan. Daarna volgt een meer vrij gedeelte, waarin kinderen om beurten een dans improviseren met fotogenieke attributen, volgens een bepaald patroon op het podium, goed in tijd en ruimte gestructureerd waardoor het professioneel overkomt.

Het eindigt weer met een stukje strakke choreografie en een einde dat doet denken aan de musical Grease.

De kinderen nemen het enthousiaste applaus van de ouders stralend in ontvangst en de ouders zijn onder de indruk van het niveau.

Medewerkers

docent Ali Shafiee introductie Jean Couprie en John van Gelder fotografie John van Gelder

Multimedia

Fotoalbum Breakdance