nav
archief 1990 - 2015
Kindermiddag - Hans en Grietje

Kindermiddag - Hans en Grietje

2005

Hans en Grietje is een workshop van Sprookjes Anna. Dove en horende kinderen van 4 tot 8 jaar en hun ouders doen enthousiast met Sprookjes Anna mee. Er zijn 23 deelnemers.

Info

Als Sprookjes Anna sprookjesdrank heeft gedronken, borrelt er altijd vanzelf een sprookje naar boven. Welk sprookje het gaat worden, hangt af van het drankje. Is het Assepoesters wijn of de slaapthee van Doornroosje? Onder toeziend oog van ouders en kinderen neemt Sprookjes Anna een slok van de toverdrank. En kijk, de drank werkt! Want Sprookjes Anna begint een sprookje te vertellen:

Aan de rand van een groot bos woonde eens een arme houthakker met zijn vrouw en twee kinderen. Het jongetje heette Hans en het meisje Grietje. Ze hadden maar heel weinig te eten, en eens, toen alles erg duur werd in het land, konden ze ook niet meer aan brood komen.

Omdat Sprookjes Anna geen gebarentaal kent, vertelt zij het sprookje samen met Orissa, de tolk. Zo kan iedereen het sprookje volgen, dove en horende kinderen, en hun ouders.

Uit een kist die Anna heeft meegenomen, komen allerlei kledingstukken en attributen. ‘Wie wil Hans zijn?’ vraagt Sprookjes Anna. ‘En wie speelt Grietje?’ Hans draagt een stoere pet en Grietje een rode boerenzakdoek. En de heks heeft natuurlijk een echte heksenmuts.

Telkens vertelt Sprookjes Anna een deel van het sprookje en spelen de kinderen dat deel van het verhaal. Zo komen alle kinderen, doof en horend, aan de beurt. De ouders mogen ook meedoen, maar dan als decorstuk. Een moeder speelt een boom en een vader is de poort.

En dan is er natuurlijk nog het snoephuisje dat Anna heeft meegenomen, van koek, versierd met Smarties en tumtummetjes. Dat gaat er na afloop wel in!

Medewerkers

verteller Sprookjes Anna (Manja Bedner) tolk ngt Orissa Oldenburger introductie Jean Couprie en John van Gelder fotografie John van Gelder

Multimedia

Kindermiddag - Hans en Grietje - fotoalbum