nav
archief 1990 - 2015
Kindermiddag - Hoeden

Kindermiddag - Hoeden

2005

Tijdens de kindermiddag Spelen met Hoeden geven John van Gelder en Jean Couprie een workshop waaraan 25 kinderen en 11 volwassenen meedoen.

Info

Voordat de kinderen de zaal in gaan, gaat John op een stoel staan en licht samen met Jean enkele regels toe:

Op het podium staat een kapstok met allemaal hoeden eraan. Tussen de pilaren staat een rij bruine papieren zakken met hoeden erin. De pilaren zijn mooi verlicht.

John en Jean interviewen elkaar:

Daarna nodigen ze de buitenlandse gast op het podium. Levent blijkt ook doof te zijn! Hij is geboren in Turkije, in Istanbul, vlak bij de moskee Aya Sofia. Nu woont hij in Parijs. Hij is met de trein hier gekomen.

John en Jean laten elkaar een hoed aanwijzen. John heeft een oude mannen pet, Jean de helm van een Engels Bobby. Ze spelen een toneelstukje met de hoeden. Daarna nodigen ze twee kinderen uit om het toneelstukje na te spelen. Vervolgens komen er steeds twee kinderen aan de beurt die elkaar een tasje met een hoed laten aanwijzen om vervolgens een toneelstukje te spelen. Sommige kinderen zijn nog te jong daarvoor en komen niet verder dan met hoed op over het podium te lopen. John en Jean helpen de kinderen bij het spelen van hun toneelstuk; door samen in de ‘bus’ of in het ‘vliegtuig’ te zitten.

Ook een papa en een mama worden uitgenodigd om met hun kinderen een toneelstukje op te voeren. Een vader met zijn dochtertje spelen dat ze aan het vissen zijn, terwijl een moeder met haar zoontje in een boot langs komen varen.

Ten slotte doet John nog een act met twee hoeden, een rieten vrouwenhoed en een rieten mannenhoed. Een ouder meisje wordt uitgenodigd om die act na te doen.

Het tweede onderdeel bestaat uit zelf hoeden maken. Jean vouwt een hoed van een krant. Eerst is het een steek, dan een hoed van een admiraal, vervolgens een brandweerhelm en als laatste een vrouwenhoedje. John scheurt de hoed tot een pruik met krullen. De kinderen vouwen allemaal een hoed van gekleurd papier. Ten slotte wordt een groepsfoto gemaakt.

Medewerkers

voorstelling en workshop Jean Couprie, John van Gelder vrijwilligers Will Hendriks, Hans Kouwen buitenlandse gast Levent Beskardes (Parijs) fotografie Mieke Julien

Multimedia

Fotoalbum - Hoeden