nav
archief 1990 - 2015
Kindermiddag - In de dierentuin

Kindermiddag - In de dierentuin

2006

In de Dierentuin is een speelse workshop aan de hand van speelgoeddieren voor dove en horende kinderen van 4 tot 8 jaar en hun ouders. Aan twee workshops in Amsterdam en Nijmegen hebben 119 kinderen en ouders meegedaan. De workshop is eerder gegeven in het kader van KrisKrasKinkerKunst door Perwin Schol (2001) in de Kinkerbuurt en voor leerlingen van de basisschool Catamaran in Amsterdam Westerpark door John van Gelder.

Info

Op het podium staat een grote kast met wel vijftig knuffeldieren, huisdieren zoals een poes en een hond, dieren van de boerderij, zoals een varken en een koe, maar ook wilde dieren zoals een leeuw, een tijger en een olifant. Aapjes hangen aan de staanders van de kast en een meeuw zweeft in de ruimte. Vooraan op het podium staat een lange gymnastiekbank.

Ali en Jean zijn verkleed als Haas en Mol. Haas moet Mol een beetje helpen, want die ziet niet zo goed. ‘Wie ben ik?’ vraagt Haas en de kinderen antwoorden met het gebaar voor haas, het dier met de grote, wendbare oren. ‘En wie ben ik?’ vraagt Mol. ‘Mol,’ antwoorden de kinderen en ze maken het gebaar voor mol, het dier met de sterke graafpoten.

Om beurten pakken Mol en Haas samen met de kinderen een dier uit de kast. Met de kinderen oefenen ze de gebaren voor ieder dier en zetten het dier op de bank. Ze oefenen net zolang tot de kinderen de gebaren voor alle dieren in hun vingers hebben:

aap

aap en koe

aap en koe en tijger

aap en koe en tijger en olifant

aap en koe en tijger en olifant en giraffe

enz.

Mol en Haas nodigen de kinderen uit om samen de bewegingen van verschillende dieren na te doen: stampen als een olifant, sluipen als een tijger, springen als een kikker enz. Daarna gebaart Haas het lied ’s Nachts in mijn dromen …

Mol vertelt het prentenboek Ik wil de maan in gebarentaal en alle kinderen leven mee met de kleine mol die zo graag de maan wil hebben omdat die zo mooi glimt. Maar hoe hoog hij ook springt en in welke boom hij ook klimt. Hij kan er niet bij.

In de pauze drinken de kinderen limonade en doen zich tegoed aan dierensnoep.

Na de pauze kijken kinderen en ouders naar de videofilms Rupsje Nooitgenoeg en Kikker is verliefd in de Nederlandse Gebarentaal.

Beide dagen zijn een succes. Het programma is gevarieerd, leerzaam en ontspannend. Kinderen en ouders genieten zichtbaar van alle onderdelen.

Medewerkers

workshopbegeleiders Jean Couprie en Ali Shafiee introductie en fotografie John van Gelder

Multimedia

Fotoalbum Dieren