nav
archief 1990 - 2015
LEF! - scriptbegeleiding

LEF! - scriptbegeleiding

2007

Tamara van Meer, afgestudeerd dramadocente, wil een script schrijven voor een toneelstuk met dove jongeren. Ze wordt daarbij geadviseerd door Tingue Dongelmans en Mieke Julien.

Info

Het toneelstuk gaat over vriendschap en liefde tussen zes dove jongeren in het eindexamenjaar op een middelbare school voor doven. Ze gaan op kamp en tijdens deze kampweek nemen de gevoelens een vlucht. Hoewel zij qua karakter sterk van elkaar verschillen, worden zij allen gedreven door een verlangen naar liefde en intimiteit in een veranderende (doven)wereld. Geen van allen heeft geleerd wat ‘liefde’ inhoudt en zoekt daarom op eigen eenzame wijze naar invulling.

De begeleiding is in handen van Mieke Julien en Tingue Dongelmans. Mieke Julien (1953) werkte jaren in de journalistiek (televisie, radio en schrijvende pers), schreef vier kinderboeken en maakt deel uit van de artistieke leiding van Handtheater, waarvoor zij meerdere toneelstukken schreef en regisseerde.

Tingue Dongelmans (1949) voltooide haar opleiding aan de Academie voor Podiumvorming in Den Haag. Ze speelde in verschillende films en televisieseries, en in enkele vrije producties. In 1976 richtte Tingue Dongelmans o.a. Theatergroep Hobo op, waar zij actief was als schrijver, acteur en regisseur. Op dit moment maakt zij deel uit van het vaste schrijversteam van Sesamstraat.

De begeleiding bestaat uit:

- helpen ontwikkelen van de verhaallijn

- meedenken over de invulling van de karakters

- meelezen van het script.

Bij het meelezen van het script wordt gelet op plot, scèneopbouw, dramatische spanning en personageontwikkeling. Er zijn drie versies van het script besproken, waarbij inconsistenties eruit zijn gehaald, zodat de verhaallijn en de personageontwikkeling steeds meer zijn gaan ‘kloppen’.

Medewerkers

scriptbegeleiding Mieke Julien en Tingue Dongelmans