nav
archief 1990 - 2015
Albert & Alexander

Albert & Alexander

2005 ,niet uitgevoerd

Albert & Alexander is een openbaar debat tussen Albert Ballin (1867– 1933) en Alexander Graham Bell (1847–1922). Ballin is doof en de auteur van De Schreeuw van een Doofstomme. Bell is de uitvinder van de telefoon.

Info

Albert Ballin is een schilder, lithograaf, acteur in de stomme film en schrijver van het boek De Schreeuw van een Doofstomme. Zijn boek is een aanklacht tegen de onderdrukking van de gebarentaal en een pleidooi voor de invoering van de gebarentaal als een universele taal. In zijn boek vertelt hij uitvoerig over zijn ontmoetingen met Alexander Graham Bell, de beroemde uitvinder van de telefoon. Albert en Alexander zijn felle tegenstanders, maar ondanks dat bijzonder op elkaar gesteld. Bell is van mening dat gebarentaal op de scholen voor doven moet worden verboden. Gedurende enkele jaren werkt hij als onderwijzer op een school voor doven in Boston. Daar ontmoet hij zijn latere vrouw. Zij is doof maar kan niet gebaren. Albert is getrouwd met een horende vrouw die vloeiend kan gebaren omdat zij met dove broertjes en zusjes is opgegroeid.

In Albert & Alexander kruisen de twee heren hun degens.

Handtheater heeft het project Albert & Alexander nooit uitgevoerd. Wel heeft Handtheater het boek van Albert Ballin The Deaf Mute Howls uit het Engels laten vertalen. Deze vertaling kan hier worden gedownload.

Downloads