nav
archief 1990 - 2015
Internationaal Gebarentheater Festival

Internationaal Gebarentheater Festival

1989

Het Internationaal Gebarentheaterfestival vond plaats van 9 tot en met 26 november 1989 in vier Amsterdamse theaters: het Cleyntheater, het Van Ostadetheater, het Amfitheater en De Speelruimte. Het festival werd georganiseerd door Handtheater in samenwerking met de Stichting Welzijn Doven Amsterdam (SWDA).

Info

Volgens het beleid van de overheid zouden dove mensen ook gebruik moeten kunnen makenvan algemene voorzieningen, zoals de theaters. Maar de theaters zijn zonder tolk ontoegankelijk voor dove mensen. En met tolk is 'horend' theater meer een kwestie van hard werken dan een avondje uit. Gebarentheater is daarop een antwoord, omdat dove mensen daarvan wel kunnen genieten en het specifieke van dovencultuur in gebarentheater bijzonder goed tot zijn recht komt. Voor horende mensen is het visuele van gebarentheater ook erg aantrekkelijk.

Voorwaarde is wel dat dove mensen de kans krijgen om gebarentheater te ontwikkelen. Daarvoor zijn voorzieningen nodig, zoals vorming en scholing, budgetten om eigen produkties te maken en een eigen theater, dat openstaat voor iedereen, doven en horenden.

Serrie Kamerling, coördinator Stichting Welzijn Doven Amsterdam

In het kader van dit festival werden 29 voorstellingen gegeven door Handtheater en door tien buitenlandse groepen van dove acteurs of individuele dove spelers. Ze waren afkomstig uit België, Denemarken, Engeland, Frankrijk, Ierland, Nederland, Noorwegen, Spanje en de Verenigde Staten. Daarnaast waren er vier forumdiscussies over dovencultuur, de positie van jorenden in het gebarentheater, de verschillen en overeenkomsten tussen mime en theater in een gebarentaal en het belang van een internationale kunstacademie voor doven. Het publiek had ook de keuze uit enkele lezingen en kon een film- en videoprogramma volgen.

Medewerkers

fotografie John van Gelder en Mieke Julien
 

Multimedia

Internationaal Gebarentheater Festival - fotoalbum

Foto's: John van Gelder en Mieke Julien


Mimevoorstelling Jean en Wim

Mimevoorstelling gespeeld door Jean Couprie en Wim Emmerik.Downloads