nav
archief 1990 - 2015

Met 't OOG op het verleden

1991 ,niet uitgevoerd

'Met het oog op het verleden' bestaat uit een cyclus van acht gedramatiseerde levensgeschiedenissen van dove mannen en vrouwen uit het verre en nabije verleden, die een belangrijke invloed hebben gehad op de maatschappelijke ontwikkeling in binnen- en buitenland.

Info

De keuze is in ieder geval gevallen op de volgende hoofdpersonen:

Pierre Desloges (geboren in 1747), behanger en boekbinder van beroep, woonde in Parijs. Hij schreef het boek 'Observations d'un sourd en muet', dat door Ernst van Altena in het Nederlands is vertaald. In dit boek zet hij zijn visie uiteen over dovencultuur en gebarentaal. Hij verzet zich tegen Abbé Deschamps, stichter van een orale school voor doven, en vindt zich in de opvatting van Abbé de l'Epée, oprichter van een dovenschool waar gebarentaal als voertaal in het onderwijs wordt gebruikt. Naast Pierre Desloges spelen Abbé de l'Epée en Abbé Deschamps een rol.

Albert Ballin werd in 1861 in New York geboren. Door zijn vader werd hij gestimuleerd om schilderlessen te nemen in Frankrijk en Italië. Toen hij in Frankrijk studeerde ontmoette hij Alexander Graham Bell, de uitvinder van de telefoon. Hun vriendschap is beschreven in de autobiografie van Albert Ballin, The Deafmute Howls, die in 1930 verscheen. Albert Ballin was ook acteur en speelde regelmatig in stomme films, waarin hij samenwerkte met Charlie Chaplin. Ballin was een sterke voorstander van gebarentaal, die hij in al haar nuances beheerste. Naast Ballin spelen Alexander Graham Bell en zijn (dove) vrouw een rol.

Andrew Foster stierf tijdens een vliegtuigongeluk. Hij was een zwarte Amerikaanse dove die in Afrika twintig scholen voor doven oprichtte.

Greg Hlibok studeerde aan de universiteit voor doven, Gallaudet University in Washington DC. Als leider van de studentenrevolte in Gallaudet, waarin geëist werd dat er nu eindelijk, na een eeuw van horende bestuurders, een dove rector magnificus zou worden aangesteld, kreeg hij grote bekendheid. Het stuk laat zijn leven zien, voordat hij bekend werd. Keerpunt is de uitzending van een bekend televisieprogramma in Amerika, waarin Greg was uitgenodigd met Marlee Matlin (die Sarah speelde in de film Kinderen van een Mindere God) en de dove rector magnificus van Gallaudet University, King Jordan.

Phyllis Frelich groeide op in een doof gezin op een boerderij. Zij leerde het vak van actrice in de school van het National Theatre of the Deaf, speelde als eerste de rol van (de dove) Sarah in het toneelstuk Kinderen van een Mindere God.

Verder zijn in het onderzoek betrokken: de eerste dove leraar Jean Massieu, de dove schilder Hendrick Avercamp (de Stomme van Kampen), de drukker Frederick Schreiber.