nav
archief 1990 - 2015

Odysseus en de Sirene

2010 ,niet uitgevoerd

Odysseus & de Sirene is gebaseerd op een van de verhalen uit De Odyssee, het beroemde dichtwerk van de dichter en zanger Homeros. Het verhaalt over de ontmoeting tussen Odysseus en een van de Sirenen.

Info

Wie in onwetendheid nadert en de stem van de Sirenen hoort, keert nooit meer naar huis. Vaar daar aan voorbij en bestrijk de oren van je bemanning met zacht geknede was, opdat geen van hen iets kan horen. Als je zelf wilt luisteren, laten zij je dan binden in het schip aan handen en voeten, rechtop tegen de mast, de touwen stevig vastgesnoerd. Dan kun je genieten van de stem der beide Sirenen. En als je je vrienden bidt en smeekt om je los te maken, moeten zij in nog meer banden je boeien.

Odysseus & de Sirene gaat over de ontmoeting tussen Odysseus en een van de Sirenen. De Sirenen zijn mythische wezens, half vogel, half vrouw. Als femmes fatales gebruiken ze hun zangstem om mannen te verleiden en hen vervolgens te gronde te richten.

Vol passie begint de Sirene haar vernietigende aria te zingen, maar dit keer neemt het verhaal een andere wending. Odysseus wordt niet door zijn bemanning aan de mast gebonden, maar beweegt zich vrij over het schip. De boot vaart gewoon voorbij en Odysseus en zijn bemanning lijken totaal niet onder de indruk te zijn van het verleidelijke gezang.

De Sirene kijkt de boot vol ongeloof na en is nog verbaasder als de opvarende het lef heeft om het schip te keren. Odysseus gaat aan land en ontmoet de Sirene. Pas als hij voor haar staat, blijkt waarom haar stem hem niet in vervoering brengt: hij hoort haar niet, hij is doof.

Medewerkers

Het project is niet gerealiseerd, maar de beoogde uitvoerders waren o.a.:

operazangeres Quirine Melsen acteur John van Gelder compositie Daniel Cross regie Bart van Gerwen beweging Maxi Hill decor Jacques Kriek kleding Marina van der Heiden

Downloads